Më e mira e natyrës

E pabesueshme, e bukur e rrezikshme

Ejani dhe shikoni !

I bukur dhe i paprekur
ngrohtë dhe i qetë

Mali më i lartë në dy vende mund të arrihet nga të dy anët. Ejani të vizitoni dhe gjeni vendin tuaj

Nr.3 Shtugu i ariut - KS

 trail no.3 photo2 resized

 

DOWNLOAD GPX     Vende të interest

 

Pozicionimi - mal

 • Mali Sharri - (rajoni qendror)

Pika fillestare

 • Fshati Manastericë

Përshkrimi i shtegut

Pika fillestare e këtij shtegu është në dalje të fshatit në drejtim të malit që vazhdon më tej 3km përpjetë nëpër shpat të malit drejt kurrizit dhe deri në vendin e quajtur Meto Bajraktari i cili është i sheshtë dhe ka një burim uji. Kjo pikë e veçantë në shteg mund të përdoret për freskim dhe pushim për të shkrep disa fotografi. Pjesa e dytë e shtegut është e mbuluar me drunj të ahut dhe është pjesërisht e dendur. Kjo pjesë është tatëpjetë dhe ju çon në fshatin Ljubinjë e Poshtme i cili është i mirënjohur për ceremonitë tradicionale të dasmave, veçanërisht traditën e një "zbukurimin e fytyrës" së nuses. Shtegu mund të shtrihen në drejtimin e Ljubinjës së Epërme deri në vendin me emrin Brod ku mund të gjeni strehim dhe ushqim që shërbehet në një restoran peshku.

Në këtë rajoni ka edhe popullatë të arinjve.

 • si të gjitha arinjtë, ariu i murrmë ecën këmbë.

 • gjurmët e këmbëve të përparme kanë një gjatësi prej rreth 16cm ndërsa këmbët e pasme përafërsisht 26cm

Sezoni që mbart arinjtë kafe është maji deri në korrik. Arinjtë meshkuj dhe femra njësoj janë poligame dhe mund të bashkohen me disa partnerë disa herë. Vaji i fekonduar mbetet i lirë në mitër deri në pesë muaj, vetëm duke u bashkuar me murin e mitrës në fillim të letargjisë kur fillon shtatzënia e vërtetë. Predhat lindin midis janarit dhe marsit. Një pjellë është zakonisht dy ose tre këlysh dhe arusha i rrit ata vetëm. Gjatë kësaj faze, arushat janë jashtëzakonisht agresive dhe herë pas here i sulmojë arinjtë nëse ata përpiqen t’iu afrohen këlyshëve. Arinjtë e vegjël qëndrojnë një e gjysmë deri dy vjet me nënën e tyre. Sapo është gati të martohet përsëri, ajo i lë këlyshët e saj. Këlyshët qëndrojnë së bashku për disa muaj dhe më pas vendosin të gjejnë terrenin e tyre.

Shënim: Ariu ngjyrë kafe në Sharr, në gjendje normale, nuk e sulmon njeriun

Për më shumë detaje kontaktoni guidën lokale Sharri Ecotour.

Të dhëna teknike dhe turistike:

Lartësia mbidetare në pikën fillestare

 • 1051 m/nd 42’7’.696 N, 20’48.41 E

Pika më e lartë

 • 1661 m/nd 42’7.2094 N, 20’49.9974 E

Lartësia mbidetare e destinacionit

 • 914 m/nd, 42’8.0021 N, 20’51.4966 E

Diferenca në lartësi

 • 610 m

Kohëzgjatja e udhëtimit (ngjitjes)

 • 4 orë

Gjatësia e udhëtimit (ngjitjes)

 • 6 km

Vështirësia e shtegut

 • ☆ ☆ ☆

Niveli i nevojshëm i aftësisë fizike

 • ☆ ☆ ☆

 

Panorama dhe peizazhe

Pasi kalimit nëpër fshat, një rrugë në terren të vështirë vazhdon pranë rrjedhës së lumit deri tek ura. Peizazhi është gjithmonë i ndryshëm gjatë gjithë vitit. Nëse është ditë e thatë vere në fillim shtegu është me pluhur por në pjesën e sipërme është më e mirë me bar dhe takohet me gjurmë të kalit brenda pyjeve private dhe publike të mbuluara në shteg. Në pikën më të lartë do të keni pamje shumë më të mirë dhe do të gjendeni përpara masivit të malit Vertop 2555m.

Qasja në pikën fillestare

 • Udhëtimi me makinë nga Prizreni për në Manastericë është 16 km, nga Prishtina 100 km, Shkupi 97.

Qasja në pikën e fundit:

 • Udhëtimi me makinë nga Prizreni për në rrugën Rajonale Lubinje e poshtme R115 16 km, nga Shkupi 96, nga Prishtina 101 km

Vendet me interes turistik

Lugina e Zhupës, Manasterica dhe fshatrat Lubinje ende jetojnë në mënyrën tradicionale. Nga natyra, ato pozicionohen në zonën qendrore të Malit Sharri nga Kosova. Peizazhi është i larmishëm gjatë gjithë vitit.

Akomodimi dhe ushqimi

 • Fshati Manasterica ka me qira shtëpi të mira dhe të mëdha

 • Lubinje B&B Papraqina.

 • Prizreni ka më shumë kapacitete akomoduese dhe është vetëm 16 km nga pika fillestare.

Transporti publik

 • Me furgon lokal çdo ditë ka çdo 2 orë nga Prizreni

 

01 Briefing notes EN thumb    02 Briefing notes EN thumb   
03 Briefing notes ЕN thumb   04 Briefing notes ЕN thumb  

eu funded gdThis web has been produced with the assistance of the European Union.  The content of this web is the sole responsibility of the implementing organisations and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

© 2024 Alka. All Rights Reserved.