Најдоброто од природата

Неверојатнa, убавa, опаснa

Дојдете и видете!

Прекрасна и недопрена
топла и мирна

Највисоката планина во двете земји, достапна од двете страни. Дојдете во посета и најдете го Вашиот мир

Патека Бр.8 Девојачка Патека - KS

trail no.8 photo4 resized

 

DOWNLOAD GPX    Места од интерес

 

Позиција - планина

 • Шар Планина / централен - јужен регион

Почетна точка

 • Близу до манастир Св. Архангели

Опис на патеката

Оваа патека не е толку долга, но е многу мешана и бавно движечка патека, во смисла дека има повеќе време да ја видите околината со продолжување на пешачењето. На почетниот дел од патеката може да се посети музеј во хидроелектрична централа и манастирот Свети Архангели. По стрмната угорница, има тврдина која се нарекува девојачка тврдина. Следејќи ја тврдината, патеката продолжува кон југоисточниот правец над селото Поуско и оваа делница завршува со искачување до точката на Антената - Кулата. Потоа, патеките продолжуваат до селото Јабланица, каде има неколку фарми за малини.

1230 m 42’9.3242 N, 20’46.8399. E

Технички и туристички информации:

Висина на почетна точка

 • 476 м.н.в. 42’.11.57 N, 20’45.49 E

Највисока точка

 • 1005 м.н.в.

Висинска разлика

 • 529 м

Висина на крајна точка

 • 1005 м.н.в.

Времетраење на тура

 • 3 часа

Должина на патека

 • 4 км

Тежина на патека

Потребна физичка подготвеност

 •  ☆ ☆

Панорами и пејзажи:

Постојат три места долж оваа патека од каде што планинарите можат да уживаат во панорамски поглед: Девојачка Тврдина, село Поуско и од Антена има место за 360‘ поглед.

Пристапност до почетна точка

 • 2,2 км од Призрен – 50 км, Тирана – 187 км, Приштина 97 км, Скопје 97

 • На почетната точка има паркинг простор за возила, комбиња.

Пристапност до крајна точка

 • Приштина 9.6 км, Тирана 184 км, Приштина 94 км

Точки од туристички интерес

 • Хидроелектрична централа – Музеј за Електрика (Призрен) и околината на Манастир Св. Архангели

 • Девојачка Тврдина

 • Брз и најкраток начин да се сретнеме со локалното население од областа на селото Пуско и нивната култура

 • Село Јабланица

Сместување и храна

 • Хотели и ресторани во Призрен

 • Ресторан – Пицерија Поуско

 • Планинарска Колиба Шари

 • Манастир Св. Архангели

Јавен превоз

 • Локален превоз на секои 2 саати, такси

 • Контактирајте го локалниот водич Туристички информативен центар

 

01 Briefing notes EN thumb    02 Briefing notes EN thumb   
03 Briefing notes ЕN thumb   04 Briefing notes ЕN thumb  

eu funded gdThis web has been produced with the assistance of the European Union.  The content of this web is the sole responsibility of the implementing organisations and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

© 2024 Alka. All Rights Reserved.