Најдоброто од природата

Неверојатнa, убавa, опаснa

Дојдете и видете!

Прекрасна и недопрена
топла и мирна

Највисоката планина во двете земји, достапна од двете страни. Дојдете во посета и најдете го Вашиот мир

Патека Бр.2 Патеката на рисот - KS

trail no.2 photo1 resized

 

DOWNLOAD GPX     Места од интерес

 

Позиција - планина

 • Шар Планина / централен регион

Почетна точка

 • Ски Центар Брезовица, во близина на ски лифт бр. 9

Опис на патеката

Патеката започнува од скијачкиот центар Брезовица во близина на ски-лифтот бр. 9 и продолжува на ски патеките, оди кон правец Зубин Поток Дурловит и потоа продолжува југо-западно кон глацијалното езеро Јажинце. После езерото, патеката продолжува надолу кон пределот на јајцата и завршува во колибата во шумата на патот Р115 Брезовица - Призрен.

Технички и туристички информации:

Висина на почетна точка

 • 1,748 м.н.в.

Највисока точка

 • 2170 м.н.в.

Висина на крајна точка

 • 1385 м.н.в.

Висинска разлика

 • 1463 м

Времетраење на тура

 • 6 часа

Должина на патека

 • 8 км

Тежина на патека

 • ☆ ☆ ☆

Потребна физичка подготвеност

 • ☆ ☆ ☆

Панорами и пејзажи:

Првичната точка на патеката е кај скијачкиот центар Брезовица, северо-источна страна од планината. Пејзажот е карпест и мешан со ливади до карпести глечери, и од шума до мочуриште, реки и езера.

Пристапност до почетна точка

 • Од Приштина до почетната патека има 83 километри возење со автомобил, додека од Призрен има 46 км и од Скопје 71 км. Појдовната точка има места за паркирање за автобуси, возила и комбиња.

Пристапност до крајна точка

 • За да пристапите до крајната точка на патеката, можете да го користите регионалниот пат од селото Брезовица до Призрен. Се наоѓа на 10 км од Брезовица до Призрен и на 5 км од Рекреативниот Центар Превала.

Точки од туристички интерес

Најинтересните делови се ски-центрите, во текот на зимата, и врвовите. Езерото и околината се едно од најдивите и најеколошките области во земјата, со мешавина од шумски и медицински билки и диви бобинки на Шар Планина.

 • Ски - центар Брезовица

 • Ридот Црна Чука - панорамски поглед

 • Ловџиска колиба

 • Јажиначко Езеро

 • Шумарска колиба – пикник област

Сместување и храна

 • Штрпце - Кај Липите, Ски Центар Брезовица – Стојкова Куќа, Молика, Шумарско, ланинарски колиби и хотели

 • Рекреативниот центар Превалец нуди многу приватни вили во околината на Призрен

 • Се препорачува да се ангажира водич за групи

 

Јавен превоз

 • Има ограничен јавен превоз, од Призрен до селото Брезовица (не е многу добро организиран). Има приватен превоз, такси. За повеќе информации, најдобро е да се контактирате Туристичкиот информативен центар во Призрен.

 

 

01 Briefing notes EN thumb    02 Briefing notes EN thumb   
03 Briefing notes ЕN thumb   04 Briefing notes ЕN thumb  

eu funded gdThis web has been produced with the assistance of the European Union.  The content of this web is the sole responsibility of the implementing organisations and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

© 2024 Alka. All Rights Reserved.